5. De gebruikersinterface van Mastodon

Mastodon: de gebruikerinterfaceDe hoogste tijd om de gebruikersinterface (UI) van Mastodon uit te leggen, zodat we aan de slag kunnen met het kiezen van volgers en het versturen van berichten (Toet!). De gebruikersinterface bestaat uit vier verticale kolommen en die zullen van links naar rechts besproken worden. De optie om een bericht aan te maken in de linker kolom wordt even overgeslagen. Dit komt later aan de beurt.

Vijf iconen

In de linker of eerste kolom staan bovenin vijf iconen afgebeeld. Voor het gemak zijn er even de letters a t/m f bijgezet om de uitleg wat te vergemakkelijken. Zie afbeelding onderaan.

a. Ergens beginnen
b. Lokale tijdlijn
c. Gefedereerde tijdlijn
d. Voorkeuren
e. Afmelden

Als we op icoon a. Ergens beginnen klikken, verschijnt in de meest rechter kolom een opsomming met opties waaruit we kunnen kiezen wat te zien in deze kolom.
Icoon b. Lokale tijdlijn en c. Gefedereerde tijdlijn zijn beide een ‘short cut’ om de lokale respectievelijk gefedereerde tijdlijn in de rechter kolom te zien.
Icoon d. Voorkeuren brengt ons naar het scherm waar de Voorkeuren ingesteld kunnen worden. Zie het blog Mastodon: de overige instellingen.
Het laatste icoon is e. Uitloggen en dient uiteraard om uit te loggen en Mastodon af te sluiten.

De vijf iconen a t/m e
De vijf iconen a t/m e rechtsboven.

Zoekfunctie

Onder de hierboven besproken vijf iconen bevindt zich de zoekfunctie. Met de zoekfunctie kunnen alleen hashtags (#) en gebruikers gezocht worden.
Vullen we het woord Mastodon in gevolgd door een Enter, dan bestaat het resultaat uit gebruikers die het woord in hun gebruikersnaam hebben en uit hashtags met het woord Mastodon.
De zoekopdracht #Mastodon levert alleen resultaten op die het woord Mastodon bevatten en een # ervoor hebben staan.
Om iemand te zoeken voeren we de gebruikersnaam met @ ervoor in. Als de persoon bij meerdere instances staat geregistreerd, behoren deze registraties ook tot het zoekresultaat. Bijvoorbeeld zoeken op @gebruikersnaam levert als resultaat:

@gebruikersnaam
@gebruikersnaam@mastodon.social
@gebruikersnaam@mastodon.cloud

De zoekfunctie
De zoekfunctie.

Thuis kolom

Boven de tweede kolom staat Thuis (Jouw tijdlijn of Home, afhankelijk van de vertaling). In deze kolom komen alle berichten (toets) van de personen die gevolgd worden en hun boosts.

Rechtsboven in deze kolom staat een icoon dat uit drie horizontale streepjes met ieder een bolletje bestaat. Als we hier op klikken krijgen we opties te zien om de kolom in te stellen: wat we wel en niet in deze kolom willen zien.

De instellingen voor de Thuis kolom
De instellingen voor de Thuis kolom.

Notificaties kolom

De derde kolom is de Notificaties kolom (of Meldingen) en hierin worden nieuwe volgers, reacties op toets en eigen toets, die anderen een boost hebben gegeven, weergegeven. Ook reacties op toets worden in deze kolom weergegeven.

Rechtsboven in de Notificaties kolom vinden we twee iconen. De linker is een gummetje, waarmee we alle notificaties in deze kolom kunnen verwijderen. Het rechter icoon leidt naar allerlei instellingen voor de Notificaties kolom. Deze instellingen worden onderverdeeld in de volgende groepen:

 • Nieuwe volgers
 • Favorieten
 • Genoemd
 • Boosts

mastodon_028

Ergens beginnen kolom

De vierde kolom is de Ergens beginnen kolom (of kortweg Beginnen) en in deze kolom kan naar keuze het volgende worden weergegeven:

 • Lokale tijdlijn
 • Gefedereerde tijdlijn
 • Favorieten
 • Geblokkeerde gebruikers
 • Genegeerde gebruikers
 • Uitgebreide informatie
 • Afmelden (uitloggen)

Er staat ook Voorkeuren tussen, maar deze worden niet in de Ergens beginnen kolom, maar in het Instellingen scherm weergegeven.

De Ergens beginnen kolom
De Ergens beginnen kolom.

Tijdlijnen

Mastodon kent twee belangrijke tijdlijnen, die voor beginners weleens verwarrend zijn, namelijk:

 • Lokale tijdlijn
 • Gefedereerde tijdlijn

De lokale tijdlijn is de tijdlijn die alle toets laat zien van gebruikers van de instance waar men op ingelogd is. Dit is doorgaans ook de rustigste van de twee tijdlijnen.

De gefedereerde of globale tijdlijn is de tijdlijn die alle toets laat zien van alle gebruikers die op alle instances zijn gelogd. Dit zijn dus ook toets van gebruikers die op andere instances zijn ingelogt. Het resultaat is een tijdlijn waarin de toets met hoge snelheid elkaar opvolgen.

De gebruikersinterface (UI) van Mastodon bestaat uit vier kolommen
De gebruikersinterface (UI) van Mastodon bestaat uit vier kolommen.

Auteur: McDonald

Als @McDonald_69 bekend op Gab, Mastodon en Twitter.

%d bloggers liken dit: