2. Een Mastodon instance kiezen en registreren

Mastodon: een instance kiezen en registrerenOm met Mastodon als gebruiker aan de gang te gaan, zijn nodig: een gekozen instance, een gebruikersnaam, een wachtwoord en een geldig e-mailadres. Als het registratieproces is afgerond kan men bij de desbetreffende Mastodon instance inloggen en beginnen met het instellen van het profiel.

Een instance kiezen

Alvorens men kan overgaan op het registreren, dient men eerst een instance te kiezen uit de beschikbare lijst met alle instances: https://instances.mastodon.xyz/list
Door op de titel van een kolom van de tabel te klikken, kan er gesorteerd worden. Interessante instances voor Nederlanders zijn momenteel onder andere:

Om te weten waar een instance inhoudelijk overgaat en wat de regels zijn, is het raadzaam om op About this instance te klikken. Het is mogelijk een preview te krijgen van een instance. Gebruik hiervoor de volgende link en vul boven de naam van de instance in: http://www.unmung.com/mastoview?url=mastodon.social&view=local

mastodon_014_about

Registreren

Lees alvorens over te gaan tot registratie altijd eerst de Terms of Voorwaarden. De link hiervoor is meestal beneden aan de voorpagina van een instance te vinden.

Om een account te registreren zijn de volgende gegevens nodig:

  • gebruikersnaam
  • wachtwoord
  • e-mailadres

De gebruikersnaam is de naam die verschijnt na het @-symbool in bijvoorbeeld berichten en kan achteraf niet aangepast worden. Het kan wel opnieuw gebruikt worden bij registratie op een andere instance. De naam die weergegeven wordt, de weergavenaam, kunnen we na het inloggen instellen bij de profielgegevens.

Het wachtwoord dient uiteraard zorgvuldig gekozen te worden. Bij registratie op meer dan één instance is het raadzaam niet telkens hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Het e-mailadres kan een bestaand adres zijn of een speciaal voor Mastodon aangemaakt adres zijn. Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar het laatste uit in verband met privacy. Men weet immers niet altijd wie de beheerders van een instance zijn en wat er met accountgegevens als de e-mailadressen gebeurd na het opheffen van een instance. Tevens is het momenteel nog niet mogelijk om een account te verwijderen door middel van de-activatie als bij Twitter. Een gratis e-mailadres kan eenvoudig aangemaakt worden op bijvoorbeeld Outlook.com.

Een (klein) nadeel van de mogelijkheid van het registreren op verschillende instances, is dat iemand er met accountgegevens als gebruikersnaam en weergavenaam eenzelfde account op een andere instance kan aanmaken. Dit kan tot nep-accounts leiden.

Na het opgeven van een gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres zal er naar dit adres een link gestuurd worden ter bevestiging. Als deze link in een browser geopend wordt, is het account geactiveerd en klaar voor gebruik. Mocht er geen e-mail in de inbox staan, controleer dan eerst de junk- of spambox.

In het volgende deel over Mastodon zal het instellen van het profiel besproken worden.

Advertenties

Auteur: McDonald

Als @McDonald_69 bekend op Gab, Mastodon en Twitter.